SPEAKERS KORNER RECORDS

patří mezi ten typ corner shopů, kolem kterých denně procházíš bez sebemenšího povšimnutí a pravděpodobně ani nevíš o jejich existenci – well, minimálně za bílého dne. Z vinylového obchodu, schovaného ve stínu populární vintage ulice Nørrebrogade, se po úsvitu stává neonový rave spot. Za svými zdmi ukrývá obrovskou selekci nejrůznějších vinylových desek a pořádá pravidelné listening sessions zaměřené na různé žánry – drum’n’bass, dubplate, grime nebo old school hip hop. Já se rozhodla pro jungle a breakbeat, v jehož duchu se nesla sesh v sobotu 24. 4. 2022. Přiznám se, že najít Speakers Korner byl docela problém – kromě nevýrazné cedule s ‚Hot Wax’ logem nic nenapovídalo tomu, že jsem na správném místě. Smysly ale neklamou, a tak jsem se podle tlumené hudby a vzdálených basů dostala po strmých schodech do podzemní místnosti připomínající garáž nebo sklad. Extravagantní azurově modrý interiér je první věc, které si všímám. Kromě vystavené sbírky vinylů, pár míst k sezení a DJ boothu tam na mě čeká hrstka jungle nadšenců s majitelem a DJs. Věděla jsem, že kvůli kapacitě se bude jednat spíš o family & friends session, ale reálná velikost obchodu mě zaskočila – nezvykle malý prostor (přibližně 10 x 10 metrů) ve mně vyvolal zvláštní pocity. Co mě čeká? Jsem tu vůbec správně? Hudba mě ale brzy přesvědčila o opaku a odbourala moje pochybnosti.

VINYLY NA RAVES? WHY NOT.

Lehce po šesté večer začíná DJ REPULSE, jeden z úplně původních jungle heads v Kodani. Otevírá večer dancehallem a vytváří tím nenucenou chill atmosféru. Po chvíli si všímám techniky, kterou má pod rukama – všechnu hudbu pouští z vinylových desek (což platilo i pro zbytek djs). Pravda, vinyly zase trendují, ale to rozhodně neplatí pro současné raves. I přesto se SKR crew postarala o čistý zvuk a plynulé přechody mezi tracky i jednotlivými sety – nevidět je hrát na vlastní oči, asi bych tomu nevěřila. ODD HARMONICS nastupuje kolem sedmé a dynamicky navazuje na předešlého Repulse s dub mixy vytvořenými pod jeho labelem DUB ACROSS BORDERS. V druhé půlce setu si pohrává s dubplate a dnb, ale kromě výše zmíněných žánrů se také opírá o experimentální ambient sound, který spadá pod jeho další projekt LAOMO SIK.

LET IT ROLL

Třetím na řadě je RMZ – pravidelný performer a co-founder CONCRETE JUNGLE, relativně mladého labelu zaměřeného na jungle a drum'n'bass. Tento producent polského původu, který tvoří od roku 2005, patří mezi stálice na Dánské i sousední Švédské scéně, kde si vytvořil silnou fanbase a získal zasloužený respekt rave komunity. Není se čemu divit – na Concrete Jungle si pravidelně zve tuzemská i zahraniční jména (příkladem může být SULLY z UK nebo Maďar CHRIS.SU). Mimo jiné čas od času pořádá „pojízdné“ raves v autobuse po Kodani. RMZ pokračuje v podobném duchu jako Odd Harmonics a jeho energický jungle sound s prvky dnb o to více rozproudí už tak skvělou atmosféru.

HOW WAS IT?

Event měl plánovaný konec v deset (SKR sessions většinou trvají pouze čtyři hodiny), RMZ ale dohrává až těsně před jedenáctou – fans se bavili a vsadila bych se, že většina z nás by zůstala mnohem mnohem déle, kdyby mohla. I přes relativně omezený čas Speakers Korner předčil má očekávání. Prvotní pochybnosti se rychle změnily na skvělý zážitek. Dost jsem se bavila a paradoxně si užila i fakt, že se nás na místě sešlo jen něco kolem čtyřiceti (včetně SKR crew) – domácí prostředí jako toto mají něco do sebe. Když nad tím zpětně přemýšlím, ve výsledku tolik nezáleží na velikosti klubu, počtu zúčastněných nebo napackovaným line-upu – nejdůležitější ze všeho jsou (a budou) good vibes.

WHAT'S NEXT?

V příštím díle se podíváme na jeden z nejvíce praised eventů v Dánsku, který podle místních definuje kodaňský nightlife a party culture – tak se přihlaste k newsletteru, ať vám nic neunikne! Btw. hit me up on IG @viktoriebrezinova a dejte mi vědět, jak vás článek bavil)

STAY INFORMED

SUBSCRIBE TO GET:

EARLY ACCESS
EXCLUSIVE DISCOUNTS
EVENT INFO
BLOG UPDATES
& MUCH MORE

* REQUIRED