FIRST DAY AT DISTORTION

Na Distortion jsem vyrazila ve středu, čtvrtek a pátek. Festival odstartoval ve čtvrti Langebro, která nabídla House/EDM line-up, zatímco na náměstí Rådhuspladsen se hudba opírala o dánský a švédský hip hop. Na stagích se objevily jména jako TooManyLeftHands, Acraze, SHOUSE a další. Po setmění se otevřely dveře do několika nočních klubů včetně známého Cultureboxu a Ved Siden Af, kde zahrál Američan Dubfire či Francouzka Miley Serious. Středu jsem pojala dost uvolněně – koneckonců jsem před sebou měla třídenní ‘maraton’, a tak jsem začátek nechtěla přehnat. To samé se nedá říct o Dánech, kteří to odpálili ve velkém už v první den a zablokovali dopravu v centru.

DISTORTION X

Ve čtvrtek se festival přemístil do čtvrti Vesterbro a areálu Kødbyen, což je takzvaný Meatpacking district. Z původně industriální části města se v průběhu let stal oblíbený culture spot plný restaurací a barů, který se perfektně hodil na hostování eventů jako je Distortion. Placená zóna Distortion X připravila šest stagí, na kterých se během odpoledne a večera vystřídaly desítky DJs. Mezi přední EDM jména rozhodně patřil Švéd Otto Knows, DJské duo Nause či psychedelický Liquid Soul a další. Dvě stages byly dokonce součástí krytých bazénů, kde se poslouchala součastná house a disco music. Mimo hlavní zónu jsem se také podívala na Vesterbro Street Party, která hostovala 26 DJ stánků rozprostřených po celém bloku. Organizátoři se postarali o chill zóny a jiné aktivity včetně venkovního Silent Disco, Foam Oasis nebo skateparku, takže si každý přišel na své – a to vše zadarmo. Popravdě jsem nevěděla, kam zajít dřív, nechtěla jsem o nic přijít. Největší problém však paradoxně byl přejít z jedné strany ulice na druhou, natož se dostat k jednotlivým stánkům uprostřed. Ulice byla téměř neprůchozí – odhadovalo se na 100 000 zúčastněných a osobně si myslím, že se do počtu trefili. Dánové se samozřejmě situaci přizpůsobili po svém, a tak si někteří vytvořili svůj osobní dance floor z okolních stánků, aut a pouličních lamp.

DISTORTION Ø

Pátek se podle mě vydařil nejvíc. Distortion se tentokrát přemístila do Refshaleøen, další bývalé průmyslové zóny a lodního přístavu na východě města. Čtvrť je oblíbená zejména díky jedinečnému street-food marketu Reffen, spalovně Copenhill s celoroční sjezdovkou a snadnému přístupu k moři. Festival se konal v přilehlém parku se stages skrytými pod korunami stromů a s pomocí světelných efektů, dřevěných skulptur a výhledu na hvězdnou oblohu se z jinak opuštěného areálu stalo magické místo plné energie, good vibes a skvělé hudby – tentokrát s důrazem na techno, trance a house. Na Sunrise Stage například zahrála svůj deep house energická Dánka Ashibah a pokračoval Němec Ben Böhmer s jeho pověstnou improvizovanou live show či švýcarští Adriatique. Sem jsem se vždy vracela, když jsem potřebovala zpomalit a trochu se „zregenerovat“. Mnohem více času jsem však strávila u techno Forest Stage, kde se objevila legendární Peggy Gou či berlínské duo Fjaak. Dance floor tu po většinu času zůstávala prázdnější, což bylo mnohem komfortnější než u předchozí napackované Sunrise stage. Trance Tunnelem jsem zakončila svůj poslední den na Distortion – SunMile naservíroval psychedelický trance, který mě oživil a dostal do maximální euforie (plus připravil na 40minutovou jízdu domů na kole haha).

FINAL OVERVIEW

Samozřejmě bych to nebyla já, kdybych hned další den nepracovala. Na směně jsem Distortion probrala s pár zákazníky a i přes to, že většina měla spíše negativní názor (podle místních je festival přeceňovaný), já si ho neskutečně užila. Během tří dnů jsem si poslechla sety předních DJs dánské i zahraniční scény, objevila nové artists a nasbírala kopu nových zážitků. Festival mě navíc ohromil svou velikostí a využitím zajímavých prostorů – kreativní settings v různých lokalitách přidalo na jeho výjimečnosti a široký výběr free aktivit byl třešnička na dortu. Teď jen přemýšlím, jaký event dokáže topnout moji zkušenost z Distortion. Any suggestions? Dejte vědět na ig @viktoriebrezinova. Btw. venku máme nový playlist inspirovaný předešlými COME IN events. Poslechnout si ho můžete na Spotify - pro začátek sice kratší, ale s dalšími články budou tracky přibývat. ENJOY.